Menstruační cyklus jako ukazatel životní síly ženy

Slyšela jste o vitálních projevech našeho zdraví? Lékaři pomocí čtyř základních vitálních znaků monitorují a hodnotí náš zdravotní stav. Jde o tepovou frekvenci, krevní tlak, tělesnou teplotu a dechovou frekvenci. Tito ukazatelé pomáhají se stanovením správné diagnózy, hodnocením závažnosti onemocnění, případně jak dobře reaguje jedinec na léčbu.

Ženy mají navíc ještě pátý vitální znak, kterým je jejich menstruační cyklus. V roce 2004 uspořádali představitelé Společnosti pro výzkum menstruačního cyklu (ano, něco takového opravdu existuje) vědecké fórum, při kterém hodnotili menstruační cyklus jako vitální projev ženského zdraví [1]. Americká akademie porodníků a gynekologů pak deset let na to, v roce 2015, oficiálně vydala zprávu, že by měl být menstruační cyklus dívek a žen uznán a hodnocen jako pátý vitální znak, s doporučením, aby si dívky již od útlého věku sledovaly své cykly, aby se vyhnuly zdravotním problémům do budoucna [2,3].

Navzdory tomuto pokroku zůstává význam ženských cyklů nepochopen. Mnoho gynekologů, a někdy i ženy samé, cykly odmítá jako něco nepodstatného a pro ženu zbytečného. Na internetu jsem narazila na trefné přirovnání, že odmítání menstruačního cyklu jako přirozené součásti ženy, je, jako bychom výšku krevního tlaku považovali za neblahý důsledek toho, že máme srdce. Stejně jako krevní tlak vypovídá o zdravém srdečním cyklu, tak menstruační cyklus vypovídá o zdraví ženy (nejen reprodukčních orgánů).

Photo by Timothy Paul Smith, CC0 licence

Menstruační cyklus, to není jen menstruační krvácení. Cyklus začíná prvním dnem menstruačního krvácení (červená krev, nikoli béžové-hnědé-černé špinění) a končí posledním dnem před novou menstruací (tehdy se u některých žen objevuje špinění, ale nemusí nic).

Nejdůležitější událostí v menstruačním cyklu je ovulace. Jde o chvilkovou událost, při které se uvolní zralá ženská pohlavní buňka (vajíčko) z folikulu ve vaječníku. Ale vůbec to, že ovulace proběhne, a změny, které se před a po ní v těle dějí, to vše velmi významně ovlivňuje ženu a její zdraví. Ženy s ovulačními cykly mají snížené riziko vzniku rakoviny endometria dělohy (vnitřní výstelka) a prsu, snížené riziko rozvoje srdečně-cévních onemocnění a osteoporózy (řídnutí kostí). Užíváním hormonální antikoncepce se o tyto benefity žena připravuje, protože pod vlivem umělých hormonů antikoncepce je ovulace v cyklech blokována a od syntetických estrogenů ani progestinu nemůžeme očekávat, že by měli stejný ochranný vliv na naše cévy a kosti jako přirozené hormony [4–6].

Průběh menstruačního cyklu krásně reflektuje hormonální činnost a její souhru, neboť cyklus je přímo řízen hormony. Bez správné hormonální funkce není cyklus (tzv. amenorrhea), anebo aspoň ne zdravý cyklus (vyskytnou se nepravidelnosti a jiné anomálie).

Milé ženy, naslouchejme našim tělům, našim cyklům. Odměnou nám bude rychlejší rozpoznání stavu nemoci, poznání své ženskosti a síly naší přirozené plodnosti.

Reference

1.        Dan AJ. What Have We Learned? An Historical View of the Society for Menstrual Cycle Research. NWSA J [Internet]. 2004;16(3):45–55. Available from: https://muse.jhu.edu/article/175039

2.        American Academy of Pediatrics Committee on Adolescence, American College of Obstetricians and Gynecologists Committee on Adolescent Health Care, Diaz A, Laufer MR, Breech LL. Menstruation in girls and adolescents: Using the menstrual cycle as a vital sign. Pediatrics. 2006 Nov;118(5):2245–2250.

3.        American College of Obstetricians and Gynecologists Committee on Adolescent Health Care. Menstruation in girls and adolescents: Using the menstrual cycle as a vital sign [updated]. Obs Gynecol. 2015;126:e143–146.

4.        Vigil P, Lyon C, Flores B, Rioseco H, Serrano F. Ovulation, a sign of health. Linacre Q [Internet]. 2017 Nov;84(4):343–355. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29255329

5.        Seifert-Klauss V, Schmidmayr M, Hobmaier E, Wimmer T. Progesterone and bone: A closer link than previously realized. Climacteric. 2012 Apr;15 Suppl 1:26–31.

6.        Kaaks R, Berrino F, Key T, Rinaldi S, Dossus L, Biessy C, et al. Serum sex steroids in premenopausal women and breast cancer risk within the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). J Natl Cancer Inst. 2005 May 18;97(10):755–765.