5 praktických rad, jak si zvýšit šance na otěhotnění

Tento článek dobře poslouží nejenom ženám a párům, kteří se otevřeli početí dítěte teprve nedávno, ale i všem dlouhodobým „snažilkám“. Následující rady mohou Vás a Vašeho partnera nejenom přiblížit až o několik měsíců k vašemu vysněnému děťátku, ale zároveň se díky nim dozvíte, kde mnoho párů chybuje a může až nevědomky početí bránit.

Svalstvo pánevního dna se rozpíná ve třech vrstvách.

1. Prokrvte své pánevní dno

Náš životní styl se během posledních několika dekád změnil v sedavý. Zdravotní doporučení pro dospělé jedince je ujít denně alespoň 10 000 kroků, věnovat se v týdnu pohybu alespoň 150 minut na úrovni střední zátěže (abyste se zpotila) a snažit se přerušovat sezení tak často, jak to jen půjde (klidně i několikrát za hodinu).

Pokud přes den hodně sedíte nebo stojíte, bude Vaše lůno s velkou pravděpodobností potřebovat extra péči. Prokrvení je důležité pro správnou funkci reprodukčních orgánů, lepší prožitky při milování, pro růst děložní výstelky, uhnízdění embrya i následnou výživu miminka v bříšku.

Jak si zvýšit cirkulaci krve a lymfy v oblasti podbřišku? Chůzi (svižná i pomalá), pravidelný pohyb (posilování, protahování, kardio) a přerušování sezení jsem už zmínila. Pokud milujete tanec, tančete. V rámci sebepéče si dopřejte masáž podbřišku. Pánevní dno krásně prokrví i milování, při kterém můžete trénovat stahování svalů pánevního dna. Ty je třeba umět i relaxovat. Cíleně pracovat s pánevním dnem se dá naštěstí snadno naučit a pod vedením zkušené fyzioterapeutky to půjde hladce.

2. Lubrikace může zabíjet spermie

Pokud čas od času šáhnete při milování po lubrikantu, tak zbystřete. Běžně používané lubrikanty nejsou příliš nakloněny přežití spermií, i když nejde přímo o spermicidy. Dokonce i přírodní lubrikanty jako kokosový nebo sezamový olej, anebo nevině se tvářící dětský olejíček, mohou spermiím škodit. Některé oleje či lubrikanty spermie přímo zabíjí, jiné snižují jejich pohyblivost 5–30 minut po ejakulaci [1]. Pokud si přejete otěhotnět, volte raději lubrikanty podporující přežití spermií a tím i početí [2].

Ráda bych dodala, abyste na základě této informace nepovažovali běžné lubrikanty za antikoncepci!! Spermiím sice neprospívají, ale nejde o spermicidy.

Plánování rodičovství by mělo být společným tématem obou partnerů.

3. Správné načasování

Šokující výsledky přinesl v roce 2012 výzkum zdravotní sestry Kerry Hampton, Ph.D. [3]. Kerry prováděla šetření na klinikách asistované reprodukce u žen, kterým se nedařilo otěhotnět rok i déle. Přestože si při vstupním pohovoru myslelo až 80 % žen, že ví, kdy jsou v cyklu plodné a kdy je tedy spojení vajíčka a spermie možné, pravdu mělo POUZE 13 % ŽEN. 87 % „vyzpovídaných“ žen mělo o své plodnosti více či méně mylné informace a neuměly správně vymezit plodné období v cyklu. Určování plodného období pomocí mobilních aplikací založených na kalendářní metodě, anebo pomocí ovulačních testů může být u řady žen kontraproduktivní. Pokud se chcete lépe zorientovat v plodných a neplodných dnech cyklu a zvýšit si tak šance na otěhotnění, stáhněte si průvodce Na vlnách plodnosti.

4. Znalost délky luteální fáze

Aby se oplodněné vajíčko mohlo úspěšně uhnízdit v peřince děložní sliznice, potřebuje k tomu dostatek času a dostatek hormonu progesteronu. V opačném případě hrozí raný potrat. Naštěstí je tento dostatek měřitelný. Zdravá luteální (poovulační) fáze by měla trvat alespoň 12 dní, jsme-li otevřené početí, tak ideálně 13 dní i déle. Některé ženě může stačit luteální fáze o délce 10 dní a úspěšně otěhotní a dítě donosí, ale s kratší luteální fází stoupá riziko nezdárného uhnízdění a potratu [4].

5. Správné užívání předepsané léčby

Pokud je luteální fáze nedostatečná, předepisuje se gestagenní léčba, kterou je třeba správně načasovat – jde o podávání syntetického nebo přírodního progesteronu k podpoře uhnízdění a udržení těhotenství v prvních týdnech. Někdy se tato léčba dává preventivně, když se páru delší dobu nedaří, jindy cíleně při krátké poovulační (tzv. luteální) fázi nebo jako prevence (dalšího) potratu. Gestageny jsou léky jako např. Utrogestan, Gynprodyl, Duphaston, Provera, Agolutin. Aby měly žádoucí efekt, je třeba podávat je po ovulaci. Ne od 16. dne cyklu. Ne od 18. dne cyklu. Ani od 22. dne cyklu. Po jasně prokázané ovulaci. A ta probíhá u každé ženy v každém cyklu individuálně. Nejsme roboti a nemusíme sedět do tabulek 😉 Jak spolehlivě stanovit ovulaci a délku luteální fáze, anebo zjistit, zda jsou cykly anovulační, se rovněž dozvíte v průvodci Na vlnách plodnosti.

Reference

1.        Sandhu RS, Wong TH, Kling CA, Chohan KR. In vitro effects of coital lubricants and synthetic and natural oils on sperm motility. Fertil Steril. 2014 Apr;101(4):941–944.

2.        Mackenzie SC, Gellatly SA. Vaginal lubricants in the couple trying-to-conceive: Assessing healthcare professional recommendations and effect on in vitro sperm function. Alves MAG, editor. PLoS One. 2019 May 14;14(5):e0209950.

3.        Hampton KD, Mazza D, Newton JM. Fertility-awareness knowledge, attitudes, and practices of women seeking fertility assistance. J Adv Nurs. 2013;69(5):1076–1084.

4.      Shah D, Nagarajan N. Luteal insufficiency in first trimester. Indian J Endocrinol Metab. 2013;17(1):44.