Může žena otěhotnět během menstruace?

Jde o jeden z nejčastějších dotazů, ať už kladený mně nebo v různých ženských diskuzích na internetu. Desítky žen Vám odpřisáhnou, že přesně vědí, že proběhlo třeba jen jedno milování v době menstruace a žádná další už po 9 měsíců nedorazila. Tak šup na rozlousknutí záhady, zdroje na konci.

menstruace, otěhotnění
Je ženská plodnost natolik tajemná, že může žena otěhotnět kdykoli?

NE, ŽENA NEMŮŽE OTĚHOTNĚT BĚHEM MENSTRUACE,
ale může se stát následující:

1) ŽENA MŮŽE MÍT OVULACI ČASNĚ PO MENSTRUACI

Najdou-li mužské spermie po nechráněném milování vhodné prostředí v těle ženy (například stékající cervikální hlen do pochvy nebo si zalezou přímo do krypt v děložním hrdle, kde se hlen produkuje), mohou za takových podmínek přežít AŽ neuvěřitelných 7 dní [1,2]. Nejčastěji přežívají tak tři až pět dní (už těch 5 je hodně) [1,2,3].

Ten týden je vzácnější, ale může se stát! Kde se tak vysoké číslo vzalo? Některé zdroje cituji, ale dá se dohledat více výzkumů, kde se autoři snažili dopátrat, jak dlouho mohou spermie v ženském těle přežít a z jak „vzdáleného“ styku může žena otěhotnět. Na týdenní životnost můžeme pohlížet trochu kriticky s ohledem na metodu zjišťování ovulace u ženy (tedy doby uvolnění vajíčka, po které jedině je přirozené početí možné) – tedy s ohledem na metodiku studií. Jedině velmi přesně provedené a dobře načasované sonografické vyšetření by dokázalo s jistotou obstát, ale neumím si tak náročnou studii dobře představit. Pokud chceme studii na větším souboru žen/párů, musíme zvolit jiný spolehlivý nástroj, který už ale nemá takovou přesnost v určení data ovulace. Symptotermální metoda je výbornou metodou, ale přesný okamžik ovulace ani s její pomocí neurčíme. A tak, pokud bylo zjištěno, že může dojít k otěhotnění z milování 7 dní před teplotním vzestupem, může to stále znamenat, že spermie si počkala pět dní a ovulace u ženy byla dva dny před vzestupem.

Takže žena zázračně neotěhotní při menstruaci, ale to MUŽ má zázračně přeživší spermie. Vajíčko po ovulaci přežívá cca 12 hodin, při velkém optimismu 24 hodin [1,4], takže fakticky je žena „plodná“ jen jeden den v celičkém cyklu.

K otěhotnění dojde PŘI OVULACI, ale spermie mohou v těle ženy pobývat již od milování z doby během menstruace. Pozor by si na toto měly dávat ženy s krátkými cykly (25 dní a méně), dřívější ovulaci VÝJIMEČNĚ vyvolá i stres, paradoxně může i nemoc, i když jindy cykly spíše prodlužují.

2) OVULACI MŮŽE PROVÁZET KRVÁCENÍ

Zrada! Ne každé krvácení rovná se menstruace. Řada žen mívá v období ovulace lehké zakrvácení (údajně až 70 %), zašpinění, růžový výtok apod. ALE malé množství žen (<5%) během ovulace krvácí i několik dní o intenzitě menstruace [5,6]. Příčinou mohou být gynekologické problémy (např. děložní polypy, zánět čípku a další) nebo jen hormonální výkyv (výrazný pokles estrogenů před ovulací, vyšší nárůst luteinizačního hormonu při spuštění ovulace) [5].

A protože je to v době ovulace, žena samozřejmě může při nechráněném milování otěhotnět, přestože krvácí. Takovéto krvácení nazýváme ovulační, mimomenstruační nebo i spádové, ALE ŽENA NEMENSTRUUJE. Možná to vnímáte jen jako jako slovíčkaření, ale menstruace je krvácení, které přichází do dvou týdnů po ovulaci.

Takových žen není mnoho, ale každý rok poznám několik. Krvácí co dva, tři týdny. Řeší super krátké „cykly“ a na gynekologii (je-li nález v pořádku) pro ně mají jediné řešení – hormonální antikoncepci. Když si začnou sledovat cykly symptotermální metodou, zjišťují, že u nich probíhá ovulace a najednou nahlíží na své cykly v novém světle. Ne vždy se dá nad takovým krvácením zvítězit a zbavit se ho, ale minimálně se to může zkusit. Pokud je to i Váš případ, neváhejte mě kontaktovat, ráda se Vám pokusím pomoci.

Když si vzpomenu na těch několik diskuzí, kterých jsem se účastnila, kdy ženy zarytě tvrdily, že otěhotněly třeba z milování dva dny před menstruací, anebo při menstruaci, že to vědí přesně… Žádné nemohu vymluvit „její pravdu“. Některým to dokonce posvětil i jejich gynekolog, že „se to může stát“. O to je celá věc smutnější. Jsem na straně lékařů a výzkumníků, kteří provádí studie a analyzují téma do hloubky. Hlavně biologii těla neoklameme. A i když mi někdo bude tvrdit, že zázraky se dějí a nevím všechno. Nevím. Ale jedno je již desítky let prozkoumáno, a to, že otěhotnět může žena pouze při ovulaci a ovulace s menstruací se nedějí ve stejný čas. Ovulace a ovulační krvácení ve stejnou dobu se však nevylučují. Proto, ženy, učte se číst ve svých cyklech a rozumět své plodnosti 🙂

Reference

1.        Raith-Paula, E., Frank-Herrmann, P., Freundl, G., & Strowitzki, T. (2013). Natürliche Familienplanung heute. Springer, Berlin, Heidelberg. ISBN-13 978-3-540-73439-0.

2.        Ferreira-Poblete, A. (1997). The probability of conception on different days of the cycle with respect to ovulation: An overview. Adv Contracept, 13(2-3), 83-95.

3.        Wilcox, A. J., Weinberg, C. R., & Baird, D. D. (1995). Timing of sexual intercourse in relation to ovulation. Effects on the probability of conception, survival of the pregnancy, and sex of the baby. N Engl J Med, 333(23), 1517-1521.

4.      Royston, J. P. (1982). Basal body temperature, ovulation and the risk of conception, with special reference to the lifetimes of sperm and egg. Biometrics, 38(2), 397-406.

5 .      Twiss, J. J. (2013). A new look at abnormal uterine bleeding. Nurse Pract, 38(12), 22-30.

6.      Dasharathy, S. S., Mumford, S. L., Pollack, A. Z., Perkins, N. J., Mattison, D. R., Wactawski-Wende, J., & Schisterman, E. F. (2012). Menstrual bleeding patterns among regularly menstruating women. American journal of epidemiology175(6), 536–545.