Předporodní příprava od fyzioterapeutky

Ženy mi již vícekrát říkaly, že kdyby věděly, co předporodní péče od fyzioterapeutky zahrnuje, tak by si ji dopřály, anebo by se jí méně bály, pokud se jich týkala. Nemohu psát za všechny kolegy/ně z oboru, tak sepíši, co mohu v předporodní péči nabídnout já. Zároveň ještě rychle dodám, že předporodní péče je možnost, nikoli nutnost, často velmi příjemná možnost 🙂 a týká se jak žen plánujících porod vaginální i z různých důvodů porod císařským řezem.

TRVÁNÍ NÁVŠTĚVY A KOHO NAVŠTÍVIT

Trvání se bude hodně měnit s ohledem na to, za kým půjdete, kde fyzioterapeut pracuje. Osobně nejdu po hodinu. Návštěva u mě trvá 60 minut, ale někdy ženy přijdou i vícekrát, později třeba už jen na 30 minut. Někteří nabízí rovnou 2hodinové návštěvy. Jinde může být péče omezená na přípravu porodních cest a trvání je kratší. Při objednání se ptejte na délku, co péče zahrnuje. Může být rozdíl v péči vykázané na pojišťovnu a té, kterou si platíte sama… já se snažím rozdíly nedělat, ale ne každý má v práci takové podmínky ♥

Za kým jít? Fyzioterapeuta/tku můžete vyhledat přes odkazy připojené v záložce FYZIOTERAPIE (odkaz). Velmi komplexní předporodní péči nabízí řada porodních asistentek, ale třeba i masérky a duly. Já chci v článku shrnout nabídku fyzioterapeutek.

ROZHOVOR, ANAMNÉZA

Na úvod by měla být vyslovena zakázka ze strany ženy – zda chce například řešit konkrétní pohybové problémy, anebo jen obecně konzultaci a přípravu na porod… zakázky bývají různé. Chodí mi ženy, které chtějí projít běžné denní činnosti a probrat, jak u nich používat své tělo, které se těhotenstvím tolik změnilo, jiné mají specifický problém (třeba brnění horních končetin, bolesti dolní části zad, bolesti při pohlavním styku…), dále přichází ty, jejichž miminko se ještě nenachází v děloze ve výhodné poloze, najdou se ale i ženy, které mají spokojené těhotenství a pouze si přejí připravit porodní cesty a nechat se trochu opečovat.

Žádný fyzioterapeut nezačne návštěvu bez vstupního rozhovoru, kdy odebere důležité údaje (historie, úrazů, operací a jiné zdravotní potíže v minulosti a současnosti, užívané léky, aj.). Zajímá nás třeba i Váš pohybový režim – pracovní pozice, čím trávíte čas, kolik toho nasedíte, zda cvičíte a mnoho dalšího 🙂

KINEZIOLOGICKÝ ROZBOR

Pod tímto odborným názvem se skrývá vyšetření pohledem, pohmatem a využití specifických testů, které se fyzioterapeuti učí od dob studií a zdokonalují se v nich praxí celý svůj profesní život.

Vyšetření fyzioterapeutem může absolvovat žena v jakémkoli týdnu těhotenství, stejně tak fyzioterapii v případě jakýchkoli pohybových potíží (bolesti, stresová či jiná inkontinence, blokády žeber a jiné). Přirozeně je také součástí návštěv fyzioterapeuta před porodem. Zajímá mě pohled na ženu ve stoji a při chůzi, stoj na 1 noze, rozsah pohybu paží a páteře, sleduji, jak žena dýchá, ve stoji hmatám ještě kostěné body na pánvi, šahám na chodidla a klenby (někdy je toho víc, toto je mé rutinní minimum). Poté se žena přesune na lehátko, kde ji vyšetřuji dále vleže na zádech a bocích, v raných stadiích těhotenství ještě i na břiše. Zajímá mě nastavení těla v lehu, hmatám napětí kůže, svalů, posunlivost tkání, pohyblivost kloubů, šahám ženě na pánev a bříško. To je takové shrnutí v kostce, i když dělám některé postupy rutinně, vždy je vyšetření individualizové a trvá od pár minut po desítky minut, někdy se již prolíná s terapeutickým ošetřením, samozřejmě se může lišit mezi kolegy.

Grafické shrnutí nejčastějších změn držení těla v těhotenství. Zdroj: reliva.in

SPECIFICKÁ PŘEDPORODNÍ PÉČE

Muže zahrnovat jednu nebo i více zmíněných metod, jejich kombinaci. Jiní fyzioterapeuti mohou nabízet obměnu těchto služeb. Každý podle toho, co umí.

MASÁŽ – těhotenská masáž může být částečná (omezená na určité segmenty těla) nebo celotělová. Většinou masíruji oblast pánve, břicha a hrudníku, abych upravila neoptimální napětí a tahy (kůže, svalů, fascií, děložních a jiných vazů), které mohou děťátku bránit v zaujetí optimální polohy v děloze matky, ženě mohou způsobovat bolesti a dyskomfort. Anebo jde prostě jen o relaxační přípravu 😊 Při masáži používám olej, můžu pustit relaxační hudbu, zatemnit v místnosti, ať si dopřejete příjemné opečování.

Ilustrační foto těhotenské masáže. Zdroj: touchtohealspa.com

MANUÁLNÍ TECHNIKY MĚKKÝCH TKÁNÍ, MOBILIZACE – někdy se zdají být podobné masáži, jde o specifické techniky, které fyzioterapeuti využívají. Působí se jemným tlakem, tahem, nebo i více intenzivním. Může jít o mobilizaci žeber, uvolnění krční páteře či ramenních pletenců, ošetření bránice, často ošetřuji oblast křížů a křížokyčelních skloubení (tzv. SI klouby), kyčelní klouby, chodidla…

V případě těchto technik se může objevit bolest, pokud narazím například na bolestivý bod (tzv. tender point), nicméně celou dobu s ženou komunikuji a upravuji svou práci. Cílem není bolest provokovat, ale napomoci tomu, co řešíte. V závěru těhotenství může být takovým bolestivým bodem například úpon břišních svalů nebo přitahovačů kyčlí na stydké kosti, anebo děložní vazy.

PRÁCE S ŠÁTKEM / REBOZEM – práce s šátkem může nahradit (i doplnit) předchozí dvě zmínky – se šátkem event. rebozem (specifický šátek určený k podobným účelům) lze masírovat, uvolňovat měkké tkáně i mobilizovat. Většinou žena klečí opřená horní částí trupu a pažemi o gymnastický míč, anebo leží na zádech. Ženám bývá toto opečování velmi příjemné, krásně u něj zrelaxují. Pokud si vypůjčí nebo zakoupí šátek, může se tuto péči naučit i jejich partner. Učím také zavinování těhotného bříška do šátku jako podporu, pomoc při nesení či bolestech, stejně jako po porodu. Neučím vázat děti do šátku, ale jistě se najdou fyzioterapeutky, které to umí.

Kontraindikace masáže šátkem/rebozem jsou například rizikové těhotenství; hrozící potrat; hrozící předčasný porod; placenta preavia; preeklampsie… raději se zeptejte terapeuta na vhodnost masáže ve Vašem případě.

Šátek se využívá také při nevýhodných polohách miminka v děloze k nápravným technikám. Ženu mohu naučit i protahování a specifické polohy z metodiky spinning babies, které pomáhají děťátku k zaujetí výhodnější polohy.

Porodní asistentka Anna Kohutová, od které jsem se rebozo techniky učila, při práci ♥ Zdroj: annakohutova.cz/rebozo

KINEZIOTEJPING – jde o lepení elastické pásky zastřižené ve zvoleném tvaru, pod určitým tahem a konkrétním směrem. V těhotenství často tejpuji křížovou oblast, hrudník a břicho jako podporu nesení. Většinou je cílem uvolnění napětí, bolesti, podpora prokrvení. Kineziotejping má kontraindikace v podobě kožních problémů a alergií na pásku, chodí na něj i ženy, kterým fyzioterapii pro rizikové těhotenství gynekolog nedoporučí.

Jedna má pacientka se zatejpovaným bříškem. Chodila 1krát týdně asi od 30.tt., protože jí páska velmi ulevovala od bolestí zad a pomáhala nést miminko.

PRÁCE S PÁNEVNÍM DNEM, POHYBLIVOST KOSTRČE A PŘÍPRAVA PORODNÍCH CEST

Předporodní péče často zahrnuje tzv. přípravu porodních cest. Jde o vyšetření a ošetření svalů pánevního dna cestou přes konečník (per rectum: v kleku, vleže na boku nebo na zádech) nebo přes pochvu (per vaginam: většinou vleže na zádech). Toto ošetření nabízí jen ti fyzioterapeuti, kteří tyto techniky ovládají.

V době těhotenství lze provést toto ošetření v celém jeho průběhu, ale musí k tomu být důvod. Například u těhotné ženy po pádu na snowboardu, kdy ji bolí kostrč a sed, je to jedna z možností volby v terapii, i když ještě není před porodem. Samozřejmě není nezbytné, máme plno jiných metod, které můžeme zkoušet. V kontextu přípravy na porod chodí na toto specifické ošetření ženy většinou od 38. týdne gravidity, není výjimkou i dříve (cca. 33.tt. a výš), zejména, pokud mají třeba velké bolesti zad a spony stydké, tak toto vyšetření konzultujeme. Nejde o rutinu, ale o možnost, kterou je třeba zvážit – její pro a proti 😊 Krásně se na toto téma na svém blogu rozepsala kolegyně Mgr. Pavla Filipová (odkaz).

Kontraindikací této terapie jsou krvácivé hemeroidy pro vstup per rectum, poranění v případě obou a samozřejmě nějaký akutní stav, nemoc, velmi opatrná bych v ambulantních podmínkách byla u rizikové rodičky.

Terapie je zahájena edukací – vysvětlím na modelu, jak pánevní dno vypadá, jak proběhne ošetření, jak dlouho bude trvat, co bude žena cítit, že můžeme kdykoli vyšetření ukončit. A hlavně – že ho ani nemusí podstupovat, kdyby přišla nabídka z mé strany. Když řeknu, že by „bylo vhodné“ nerovná se „musíte“. Pokračujeme nahřátím oblasti pánve, cca. 15 minut (délku uzpůsobuji týdnu gravidity). Klidná hudba a přítmí také pomáhají relaxaci. Samozřejmostí je soukromí a zamknuté dveře. Poté si terapeut nasadí rukavici/e a buďto bez nebo s médiem (olej, gel apod.) vstupuje SE SOUHLASEM do konečníku nebo pochvy, kde vyšetří napětí svaloviny pánevního dna a jeho funkci (stah, relaxace apod.) a pružení kostrče. Ihned následuje ošetření – tlak na tuhá či bolestivá místa a masáž svalových vláken.

Na ilustračním obrázku je krásně znázorněno, že se držíme plošně „dole“ na svalech pánevního dna. Nezaměňujte tuto techniku za Hamiltonův hmat prováděný lékařem nebo porodní asistentkou. Zdroj: onlinelibrary.wiley.com

PŘEDPORODNÍ NAPÁŘKA

Nepraktikuji napářku při osobním kontaktu, pouze Vás mohu instruovat, jak ji provádět a čeho se vyvarovat. Můžete ale narazit i na poskytovatelku napářky, která Vás tímto rituálem provede osobně.

Od ukončeného 38. týdne těhotenství se žena může napařovat v rámci přípravy na porod. Do termínu porodu 2–3krát týdně, délka dle citlivosti ženy. Pokud s napářkou začínáte, vhodnější je krátká napářka (přibližně 10–15 minut). Po termínu i 3krát denně. Přivedete k varu asi 2 litry vody, vhodíte hrst bylin a 10 minut povaříte. Sedí se na židli s otvorem nebo nad hrncem, který dáte na dřevěné prkýnko a např. obložíte dekou, ručníkem – hlavně se o něj nepopálit, nesedat přímo na horký hrnec ani nad vroucí páru. Pomalu testujte, zda již teplotu bylinné páry snesete, podle toho se nad páru usadíte. Vhodné byliny jsou například maliník, měsíček, kopřiva, levandule, dobromysl… vždy je vhodné použít spíše směs více bylin než povařit jen jednu bylinu, měla by silný efekt. Můžete použít vlastní bylinky, anebo si směs koupíte od někoho, kdo je míchá. Doporučuji například kupované směsi od Steamy.cz (odkaz).

Kontraindikace (tedy, kdy nenapařovat): křečové žíly v oblasti vulvy, vaginální infekce, herpes na genitálu, krvácivé hemeroidy + krvácení obecně, preeklampsie, porucha krevní srážlivosti, opatrně při nízkém krevním tlaku.

Napářka podporuje prokrvení v oblasti pánve, elasticitu měkkých tkání porodních cest, peristaltiku střev. Je to krásná relaxační technika, kdy věnujete pozornost jen sobě. Podporuje relaxaci svalů pánevního dna. Po napářka je skvělé přidat i masáž hráze. Některé ženy ji využívají před použitím pomůcky Aniball.

Ilustrační foto. Zdroj: Unsplash.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *